Google Fantom algoritmus: Újra a titokzatos algoritmus futhatott!

0
406
Google Fantom algoritmus: Újra a titokzatos algoritmus frissítés futhatott!
Google Fantom algoritmus: Újra a titokzatos algoritmus frissítés futhatott!

Még mindenki a szeptemberi Pingvin 4.0 algoritmus frissítéssel volt elfoglalva amikor újra megmozdult a találati lista. A jelen adatok alapján feltételezhető, hogy nem Pingvin jellegű mozgások voltak tapasztalhatóak.

A keresőoptimalizálási szakértők szerint a mostani mozgások a Google Fantom, azaz minőségi algoritmussal voltak kapcsolatban, vagy a 2017-ben bevezetésre kerülő elsődleges mobil-indexel.

Összeszedtük a találati lista mozgásának dátumait, és összegeztük az eseményeket a méréseink alapján. Kerestük a válaszokat, kell-e változtatni a megszokott keresőoptimalizálás módszereken.

Az elmúlt hetek eseményei

Közel egy hónapig folyamatos mozgások voltak tapasztalhatóak a Google találati listáján. Először mindenki azt hitte, hogy a nemrég elindított valós időben futó Pingvin algoritmus hatásait láthatjuk. De ahogy teltek a napok egyre biztosabbak voltunk abban, hogy ez egy másik algoritmus lesz.

Jellemzően azok az oldalak mozdultak meg a találati listában, amelyek tartalmi minősége nem volt megfelelő. Sok reklám volt az oldalakon, sok volt a gyenge minőségű tartalom, ismétlődő indexelésre engedélyezett címke oldalak voltak megtalálhatóak.

A Google találati listája periodikusan mozgott. Voltak helyezés esések majd helyreállások, és ezek több héten keresztül tartottak. Az alábbi listában láthatod a dátumokat amikor mozgott a találati lista.

A találati lista mozgása:

  • 2016. november 10, – algoritmus-frissítés
  • 2016. november 18, – visszarendeződés
  • 2016. november 30, – algoritmus-frissítés
  • 2016. december 6, – kisebb mozgások a találati listában
  • 2016. december 12-13, – algoritmus-frissítés

A helyezések mozgásával kapcsolatban a Google két szóvivője is nyilatkozott. Elmondásuk szerint nincs bejelenteni valójuk. Nem volt algoritmus frissítés az említett időpontokban. – A beszélgetésről a videót itt tudjátok megnézni.

A helyezésmozgások összefüggése

Rendszerint, ha a találati lista egy nagyobb helyezésváltozás után visszaáll az eredeti pozíciójára, akkor a Google valamilyen algoritmust tesztel, és ha nem volt megelégedve a kapott eredménnyel visszavonják ezt az utolsó frissítést.

A mostani mozgások is ilyen jellegűek voltak. Az említett dátumokban ugyanolyan tulajdonságú oldalak mozdultak meg, tehát kijelenthetjük, hogy ezek a helyezésmozgások összefüggnek, valószínűleg egy algoritmusról van szó.

A Google büntetések lehetséges okai

Talán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mi lehet a büntetések oka, milyen jellegű weboldalak az érintettek. Ilyenkor a legjobb módszer, ha megpróbáljuk beazonosítani, hogy milyen algoritmus állhat a helyezésmozgások hátterében. Megnézzük az összefüggéseket és összevetjük az adatokat. – A keresőoptimalizálás legfontosabb része az elemzés, és adatgyűjtés!

Rengeteg külföldi keresőoptimalizálási cég ugrott neki a munkának, hogy beazonosítsák mi is állhat az elmúlt egy hónap helyezésmozgásai mögött.

Voltak olyan cégek akik azt mondták, hogy a nem rég elindított Pingvin 4.0 lehet a helyezésmozgások hátterében. – Ez nem valószínű, mivel nem volt összefüggés a linkprofil és a mozgó oldalak között.

Többen, és persze jogosan azt feltételezték, hogy a helyezésmozgás mobil-indexel és felhasználói élménnyel kapcsolatos. Ez jogos felvetés mert a Google bejelentette, hogy 2017-től a mobil-indexelés lesz a fő algoritmus. A mobil algoritmus szorosan összefügg a felhasználói élménnyel. Többnyire azoknak az oldalaknak esett a helyezése, amelyeknél ilyen jellegű problémákat lehetett felfedezni.

A harmadik csoport, akik próbálták beazonosítani a tesztelt algoritmust, azt az összefüggést vélték felfedezni, hogy a mozgásoknak köze lehet a Google Fantom algoritmusához, amely azokat az oldalakat bünteti ahol rossz a felhasználói élmény, túl sok a reklám és sok gyenge aloldal található a Google indexben. – Ezek az oldalak keresőoptimalizálás szempontból elég gyengék, így érthető, hogy a mobil-index bevezetése előtt az ilyen jellegű oldalakat szűrni akarja a Google.

Mi is, éz az egyik hazai keresőoptimalizálási hírportál az ITE is azt az álláspontot vallja, hogy a Fantom állhat a Google találati listájának mozgása mögött.

Mit tegyünk, ha a Google Fantom algoritmus büntette a weboldalunkat?

Mivel a helyezésmozgás periodikusan ismétlődik, zuhan, majd visszaáll a helyezés, sok javaslatot nem tudunk adni arra vonatkozóan, hogy mit is kell változtatni a keresőoptimalizálás technikánkon.

Az látszik, hogy a Google tesztel egy algoritmust. Az algoritmus a minőségileg hiányos oldalakat érintette. Ezeket a teszteléseket mindig az követi, hogy véglegesítik és elindítják az algoritmust.

Tehát akiknek most megmozdult a weboldala a fenti időpontokban, azoknak érdemes átnézni a minőségi tényezőket a honlapon, mert valószínűleg ezeket az oldalakat érinteni fogja az algoritmus büntetés.

Figyeljétek folyamatosan a helyezésmozgásokat. Javítsátok a weboldal minőségi hibáit. Gyenge tartalmakat rakjátok noindexre, a felesleges reklámokat a hajtás feletti részről távolítsátok el. Írjatok mindenre kiterjedő minőségi tartalmakat, és így el tudjátok kerülni a büntetést ennek az algoritmusnak a bevezetésekor.

Mint ahogy szoktam írni, ha túl tömény volt ez az információ, akkor tudok segíteni a weboldal elemzésében, és ki tudjuk szűrni a legfőbb minőségi hibákat – itt találsz róla több információt. Ha teljeskörű információ kell a keresőoptimalizálásról, akkor itt le tudod tölteni a PDF könyvünket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here