Megérkezett a Google Pingvin 4.0 – Mondjuk a fontos változásokat!

0
329
Megérkezett a Google Pingvin 4.0 - Mondjuk a fontos változásokat!
Megérkezett a Google Pingvin 4.0 - Mondjuk a fontos változásokat!

Közel két és fél évet kellett várni a Google Pingvin 4.0 algoritmus futására. Az előző verzió több tucat weboldalt büntetett, amelyek hibáit javítva sem álltak vissza a helyezések a mai napig.

Összeszedtük az információkat amelyeket érdemes tudni a negyedik Pingvin algoritmussal kapcsolatban.

A Google Pingvin jellemzői és előtörténete

A Google 2012. április 24-én jelentette be az új rangsorolásért felelős algoritmusát a Pingvint. Az algoritmus célja az volt, hogy olyan weboldalakat büntessen, amelyek a weboldalra mutató linkek számát nem engedélyezett technikákkal növelték, így mesterségesen javították a weboldal helyezését.

Jellemzően azok a weboldalak kaptak büntetést, amelyekre nagy számban mutattak olyan linkek, amiknek a szövegében a kulcsszó tömegesen szerepelt.

Megerősített Pingvin-frissítések:

  • Pingvin 1, 2012. április 24.
  • Pingvin 2, 2012. május 26.
  • Pingvin 3, 2012. október 5.
  • Pingvin 4 (más néven Pingvin 2.0), 2013. május 22.
  • Pingvin 5 (más néven Pingvin 2.1), 2013. október 4.
  • Pingvin 6 (más néven Pingvin 3.0), 2014. október 17.
  • Pingvin 7 (más néven Pingvin 4.0), 2016. szeptember 23.

Nagyon sok weboldal linkprofilját szinte lehetetlen volt rendbe rakni. Volt olyan eset amikor egy-egy weboldalra több ezer spam jellegű link mutatott. A linkprofil “takarítások” folyamatosan zajlottak, de helyreállások csak nagyon kevés esetben voltak tapasztalhatóak.

Az utolsó Google Pingvin algoritmus 2014. október 17.-én futott, ami a korábbiak mellett további weboldalakat büntetett. Ebben az időszakban rengeteg weboldal volt visszasorolva a Google találati listáján.

Az algoritmus újabb futására, hogy feloldja a büntetéseket sokat kellett várni, és addig nem volt, vagy csak elenyésző számú látogatója volt az érintett honlapoknak. Sokan nem is várták meg a Google frissítéseket és új domain alá helyezték a weboldalukat, a régit 301-es átirányítással az új oldalra irányították. – Ezek a megoldások működtek mert a büntetést ilyenkor nem, viszont a weboldal erejét örökölték az új oldalak.

A harmadik és negyedik Pingvin futása között több mint két év telt el. – Persze az oldalak büntetésben maradtak! – A Google sokszor nyilatkozott a negyedik Pingvinnel kapcsolatba, hogy már nem kell sokat várni és hamarosan futni fog. A hónapok teltek a Pingvin 4.0 nem érkezett meg.

A Google Pingvin 4.0 futása és a tudnivalók

2016. szeptember 23. a Google hivatalos blogján jelentette be, hogy elindította a Pingvin 4.0 algoritmust, amire közel két és fél évet kellett várni.

HIVATALOS: 2016. szeptember 23. elindult a Google Pingvin 4.0 algoritmus
HIVATALOS: 2016. szeptember 23. elindult a Google Pingvin 4.0 algoritmus

A közlemény szerint a negyedik Pingvin minden nyelven él, tehát idehaza is lesznek változások, valamint ahogy azt már előzőleg bejelentették most már nem időszakosan, hanem folyamatosan fog futni a webspam tevékenységet vizsgáló algoritmus.

A Google az elmúlt hónapok alatt fejlesztette és tesztelte az algoritmus új változatát. Figyelembe vették a weboldal tulajdonosok kéréseit és eszerint készítették el az algoritmust. – Ezeket a Pingvin jellegű mozgásokat mi is észleltük, de rendszerint ezek a helyezésváltozások visszaálltak a kiinduló pontra. – Valószínűleg ezért kellett várni ennyit.

A Google Pingvin 4.0 nem büntető algoritmus

Talán az egyik nagy változás az, hogy az eddig büntető algoritmusként funkcionáló Pingvin most már nem úgy működik, hogy spam tevékenységért büntet, hanem a weboldalra mutató linkeket értékeli, majd a kapott értékek alapján állítja fel a helyezéseket.

Eddig, ha spam linkek mutattak a weboldalra akár több 100 helyet is zuhanhatott a weboldal, most viszont ezek a linkek elértéktelenednek és a helyezésünket akár meg is tarthatjuk. – Spam linkek olyanok lesznek mintha nem is léteznének.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy most már tömegesen lehet weboldalra mutató linkeket szerezni. A Google ebben a témában is nyilatkozott. Elmondták, hogy erre is felkészültek. Figyelik a spam tevékenységeket és ha szükséges manuális büntetést szabnak ki a weboldalra.

Az algoritmus valós időben fog futni

A másik nagy változás, hogy most már nem kell hónapokat várni az algoritmus frissítésre, mert beépült az alapalgoritmusba és folyamatosan fog futni. A weboldalra mutató linkek leértékelése valós időben zajlik.

Mire képes az új algoritmus

Az első hírek szerint az új Pingvin képes megkülönböztetni a fejléc, lábléc, oldalsáv valamint a tartalomból érkező linkeket. Ezeket a linkeket felcímkézi és az értékeket ez alapján rendeli hozzá.

Tehát most már nem mindegy, hogy a weboldal mely részéből kapunk oldalunkra mutató linket. A Google már felismeri, hogy mi a szerepe ha oldalsávból vagy láblécből, illetve tartalomból érkezik egy link.

Hogyan zajlik a Google Pingvin 4.0 indítása

A Google hivatalos közleményében az szerepel, hogy első fázisban 2016. szeptember 23-tól feloldják az eddigi büntetéseket, ez a folyamat több nap vagy pár hétig is eltarthat. Minden weboldal tiszta lappal indul. – Ha büntetett volt az oldalad, vagy kevés volt a látogatód, akkor most a napokban különösen érdemes figyelni a statisztikákat.

Amint feloldották a régi büntetéseket újra feltérképezik az egész webet. A feltérképezés alatt fognak értékeket kapni a linkek és majd ez alapján fog a végleges találati lista kialakulni.

A Disavow eszköz szerepe

A Google spam-link bejelentő eszköze továbbra is működni fog és beleszámít a weboldal megítélésébe. Ha eddig büntetett volt a weboldalad, és most a büntetés feloldásra került, akkor sem szabad hátra dőlni.

A Google javaslata, hogy a spam linkeket igenis keresd meg és rakd bele a Disavow link-megtagadó eszközbe. Nyilatkozatuk alapján – azt mondták – látni fogjuk, hogy mindent megtettél azért, hogy tiszta legyen a linkprofilod, ezt mérlegeljük a weboldalad elbírálásánál.

Hogy nyugodt legyen az ember érdemes egy linkelemzést elkészíttetni, hogy a kockázati tényezőket ki lehessen szűrni.

Várható változások a következő napokban

Ha a következő napokban a forgalmad, vagy helyezésed esni fog annak több oka lehet. Első az, hogy az eddig büntetett oldalak büntetése törlésre kerül. Ezek alapján azok a bizonyos korábban büntetett oldalak visszakerülnek a régi helyükre, ami lehet, hogy korábban a Te oldalad előtt volt. Ezáltal “eshetett” az oldalad helyezése, vagyis lejjebb csúszol a találati listán.

A másik ok, hogy szürke zónás linkek is mutattak a weboldaladra spam gyanús helyekről. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Te építettél linket, hanem simán a természetes hivatkozások is érkezhetnek ilyen helyekről. – Ezek a linkek az újra feltérképezés alatt leértékelődnek, így a weboldalad ereje is csökken ami látogatószám és helyezészuhanáshoz vezethet.

Érdemes folyamatosan figyelni a statisztikákat, mivel még nem ismerjük teljesen az új algoritmus tulajdonságait és nem tudjuk, hogyan feleljünk meg a Google új algoritmusának.

Összegzés

Csak ismételni tudom a fent leírtakat. Ha van lehetőségünk készítsünk egy backlink (weboldalra mutató linkek) elemzést. A Webmester eszközökből le tudjuk tölteni a honlapunkra mutató linkek listáját. Ha vannak spam gyanús linkek rakjuk őket a linkmegtagadó eszközbe.

A jövőben próbáljunk meg olyan weblapunkra mutató linket szerezni ami a tartalmi részből érkezik és nem oldalsáv vagy láblécből. Törekedjünk arra, hogy ezek a linkek ne tömegesen jelenjenek meg, egy weboldalról egy-két link érkezzen. – És persze minden természetesnek nézzen ki, mert ugye linkek azok kellenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here