Nem hivatalos algoritmus-frissítés történt: mozgott a találati lista!

0
1400
Nem hivatalos algoritmus-frissítés történt: mozgott a találati lista!
Nem hivatalos algoritmus-frissítés történt: mozgott a találati lista!

2017. május 19-től egészen május 25-ig újabb algoritmus-frissítés történhetett a Google-nél. A találati listán intenzív mozgást lehetett érezni. Azt viszont nem pontosan tudni, hogy mi is történhetett konkrétan.

A szóban forgó algoritmus-frissítés vélhetően egy nem hivatalos frissítés lehet a Google részéről. Bejelentés legalábbis nem érkezett ezzel kapcsolatban. Az viszont biztos, hogy történt valami, hiszen az algoritmusfigyelő eszközök javarészt komoly változásokat jelzett. Ott van például az Algoroo, ami kifejezetten magas értékeket mutatott. Szinte olyanokat, amelyek a Fred algoritmus idején voltak tapasztalhatóak.

Az Algoroo kifejezetten magas értékeket mutatott!
Az Algoroo kifejezetten magas értékeket mutatott!

Aztán megemlíthetjük a MozCast mérését is, ami szintén komoly változásokat jelzett, de igaz ez valamennyi hasonló eszközre.

MozCast is jelezte az algoritmus változást!
MozCast is jelezte az algoritmus változást!

A változásokra a szakmai körökben is felfigyeltek. A Serroundtable SEO magazin főszerkesztője is beszámolt a dologról. Igaz ő úgy fogalmazott, hogy a szokásosnál kevesebb visszajelzés érkezett a fórumon a témával kapcsolatban. Mondjuk bőven 100 fölötti hozzászólásról beszélhetünk, ami azért annyira nem csekély.

Az itt fellelhető hozzászólások változóak. Van, aki arról számolt be, hogy nőtt a forgalma, másoknál pedig pont az ellenkezője, visszaesés volt tapasztalható.

Az egyik felhasználó például arról írt, hogy neki olyan oldalát is érintette a mostani algoritmus-frissítés, ami annak idején a Fred algoritmusnál is hasonlóan reagált. Ebből arra következtethetünk, hogy a mostani frissítés valamilyen formában összefügg a Freddel.

Hazai vonatkozásai is vannak az algoritmus-frissítésnek

A változások egyébként a hazai oldalakon is megfigyelhetőek voltak. Az ite.hu főszerkesztője például arról számolt be, hogy az oldala a keresőoptimalizálás kulcsszóra, bekerült a Top10-be, amire én a Pingvin-algoritmus idején volt példa. De szintén az ite.hu számolt be arról, hogy egy Facebook-os hozzászólás alapján egy új oldal forgalma drasztikusan visszaesett. Az addigi 100 fő, 70-80%-a leforgácsolódott.

Hogy pontosan mi történt nem igazán derült még ki. Egyesek szerint valóban a Fred-hez lehet köze a dolognak. Mások szerint a Panda algoritmussal történhetett valami, megint mások a linkprofillal hozzák összefüggésbe a mostani változásokat. Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert olyan oldalak is érintettek voltak, amelyeknek szinte nincs is linkjük.

Az utóbbi időkben megfigyelhető volt, hogy érdekes módon történtek a változások, láthatólag minden ok nélkül, a logikát mellőzve. Nem igazán lehet tudni, hogy a visszaeséseket mi okozza. Már csak azért sem, mert az elmúlt félévben olyan oldalak is érintettek voltak, amelyek korábban nem. Ráadásul ezek az oldalak minden szempontból kifogástalanok. Jó vagy kiváló a tartalmuk, a linkprofiljuk is rendben van, így még homályosabb az egész.

A Google természetesen nem kommentálta a mostani algoritmus-frissítést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here