Bagoly algoritmus: Az új Google algoritmus a hamis hírek ellen küzd!

0
937
Bagoly algoritmus: Az új Google algoritmus a hamis hírek ellen küzd!

Április végén jelentette be a Google a Bagoly algoritmus projektet, amelynek egyértelműen az a célja, hogy kiszűrjék a hamis és agresszív tartalmakat. Mutatjuk a részleteket!

A Bagoly-projektről először a Google webmestereknek szóló blogján lehetett találkozni, később azonban a központi oldalon egy hivatalos közlemény is megjelent. Nem csoda, hiszen a projekt keretében nem is csak algoritmus-változtatás történik.

A hivatalos közlemény első soraiban leírják, hogy a Google célja mindig is az volt, hogy az emberekhez a leghasznosabb információk jussanak el. Azonban jó néhányan ennek a rendszernek a kijátszására törekedtek. Megszülettek a tartalomfarmok, amelyeket a Google sikeresen legyűrt, most viszont itt az új kihívás. Meg kell tartani a találati lista minőségét, ügyelni kell arra, hogy ne jelenjenek meg hamis hírek, bántó és agresszív tartalmak.

Ennek szellemében a Google három területen hajtott végre lépéseket, hogy a találati lista minősége változatlanul jó maradjon:

  • változtatások történtek a rangsorolásban
  • visszajelző űrlapok az automatikus kiegészítéseknél
  • visszajelző űrlapok a „Kiemelt részeknél”

Nézzük a részleteket!

Keresőoptimalizálási szempontból egyértelműen a keresési funkciókat és az algoritmust érintő változtatások a legfontosabbak. Ezen a területen két helyen eszközöltek változtatást.

Elsőként az új Minőségi irányelveket említhetjük. Érdemes tudni, hogy a Google számos emberi értékelőt alkalmaz. Komoly számról, tízezres nagyságrendről beszélhetünk. Ezek az emberek korábban a Google-től már kaptak egy útmutatót, hogy mi is számít értékes weboldalnak. Ez az útmutató most kapott egy kiegészítést, amiben a hamis hírekkel kapcsolatban adtak néhány javaslatot.

Érdemes azt is tudni, hogy az emberi értékelők munkája a rangsorolásba közvetlenül egyáltalán nem számít bele. Viszont az is tény, hogy a Google az ő segítségükkel fejleszti és alakítja az algoritmust. Ergo, mivel a hamis hírekkel kapcsolatos ajánlások bekerültek a dokumentumba, így vélhetően az algoritmusba is bekerülnek majd.

Aztán ott van maga az algoritmus. A beszámolók szerint ezen is történt módosítás, ami azt segíti, hogy a releváns tartalmak, a megbízható források előkelőbb helyen szerepeljenek, mint a gyenge és rossz minőségű tartalmak. Tehát elkönyvelhetjük, hogy történt egy algoritmus-frissítés. A pontos időpontról nem esik szó, bár úgy saccoljuk, hogy egy folyamatos fejlesztésről lehet szó. Ezt hívhatjuk Bagoly-algoritmusnak.

Automatikus kiegészítések visszajelzéssel

A funkciót magát vélhetően ismered. Ez az, amikor valamit elkezdesz beírni a keresőbe, és aztán automatikusan kapsz néhány javaslatot. A Google számára ez a funkció, ha kis túlzással is, de nevezhető mumusnak. Ebben a részben ugyanis olyan javaslatok is felbukkanhatnak, amelyek népcsoportokra, emberekre és nemekre negatívak lehetnek vagy akár történelmi tényeket is beállíthat hamis színben. Az ok pofon egyszerű. A keresési javaslatok maguktól a felhasználóktól származnak. Itt azok a javaslatok, ötletek jelennek meg, amire a legtöbbször rákerestek. Ezek pedig lehetnek egyesek számára bántóak és negatívak.

Bagoly algoritmus: Automatikus kiegészítések visszajelzéssel.
Bagoly algoritmus: Automatikus kiegészítések visszajelzéssel.

Ezzel kapcsolatban a Google készített egy visszajelző űrlapot, ami egyes javaslatoknál arra kéri a felhasználót, hogy jelezzen vissza, ha bántó, sértő ötlettel találkozik. Ennél az opciónál több dolgot is meg lehet jelölni. Erőszakos, szexista vagy akár gyűlöletkeltő is lehet számunkra egy-egy felkínált javaslat.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ha valami egyszer jelentünk az rögvest eltűnik a listából. Ám a Google azt ígérte, hogy a beérkezett adatokat igyekeznek gyorsan feldolgozni.

Kiemelt részletek javítása

Javítások történtek a Kiemelt részleteknél is, vagy ha angolul szimpatikus, akkor a Featured Snippets részben. Ezek azok a kiemelt tartalmak, amelyek a találati lista elején jelennek meg és igyekeznek gyors és használható választ adni a felhasználónak.

Ezt a részt is sok kritika érte az elmúlt időszakban. A dolog ugye automatikusan működik, ebből kifolyólag pedig megesett, hogy olyan válaszokat adott, amelyek egyesek számára sértőek lehetnek.

Nos ennél a résznél is megjelenik egy visszajelző űrlap. Itt is jelezhetjük, ha valamelyik információ nem helytálló, de akár agresszívnek, erőszakosnak vagy rasszistának is titulálhatjuk azt.

Természetesen ezeket a beérkezett válaszokat is figyelme veszi majd a Google az algoritmus-fejlesztés során.

Mire számíthatunk a Bagoly-algoritmussal kapcsolatban?

Abban azért biztosak lehetünk, hogy ezen a téren is inkább a folyamatos változások, változtatások lesznek a jellemzőek, nem pedig egy csapásra, hirtelen történik minden. Az algoritmus finomítására a beérkezett visszajelzéseket aktívan felhasználja majd a Google.

Gary Illés a változásokkal kapcsolatban azért néhány dolgot elárult. Az például biztos, hogy az új weboldalakat ez a változás nem fogja hátrányosan érinteni. Aztán ott van a Fred-algoritmus, amely állítólag nem kötődik a Bagoly-algoritmushoz. Fontos lehet az is, hogy a nagy márkák és a komoly tartalomszolgáltatók ezen algoritmus hatására sem kerülnek előnybe a kisebb szerkesztőségekkel szemben.

Néhány dolog tehát már világos a Bagoly algoritmus kapcsán, azonban vannak még bőven homályosabb részletek. Amint okosabbak leszünk azt természetesen jelezni fogjuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here