Nem láthatod át a Google működését, mert napi több ezer kódsor változik!

0
147
Nem láthatod át a Google működését, mert napi több ezer kódsor változik!
Nem láthatod át a Google működését, mert napi több ezer kódsor változik!

John Mueller, a Google szóvivője a Twitteren egy igazán érdekes cikket osztott meg a Google működéséről.

A Google működése meglehetősen titokzatosnak nevezhető. Persze néha egy-egy információ napvilágot lát és van, amibe olykor betekintést engednek. Ezzel kapcsolatban osztott meg John Mueller, a Google szóvivője egy cikket. A leírtak a Google működősére próbálnak rávilágítani.

A cikkből többek között kiderül, hogy a Google kódjainak jelentős része, mintegy 95%-a egyetlen programtárolóban helyezkedik el. Ehhez pedig a fejlesztőmérnökök jó része hozzáfér. A jogosultságok persze változóak. Van, akinek nincs minden könyvtárhoz belépési engedélye, míg akadnak olyan munkatársak is, akik képesek mindent látni és elérni.

Ez a kódmennyiség amúgy elég őrületes. A leírás szerint a Google 86 TB adatot tárol, amelyek egy billió fájlt jelentenek.

A kódok pedig mint jól tudjuk módosulnak. A cikkben például azt írják, hogy 2014-ben 15 millió kódsor módosult. Illetve ennél is szembeötlőbb lehet egy másik adat, mely szerint a Google 25 ezer mérnöke napi szinten 16 ezer kódsoron hajt végre módosítást.

Ha pedig ez nem volna elég, akkor ott van másik 24 ezernyi kódsor, amelyek automatikusan módosulnak. Ennek pontos menetére már nem tér ki a cikk, de mégis elképesztő számokról beszélhetünk. Az eredeti cikkben sok más, talán leginkább a programozók számára érdekes dolgot lehet találni.

Ennek okán SEO szempontból gyorsan elkönyvelhetjük, hogy napi szinten is rengeteg változások történik. Így pedig talán még nehezebb megérteni a helyezésváltozásokat, nehéz azokat meghatározni.

A változások egy része persze könnyen azonosítható. Mondjuk az elmúlt időszakban a mobil algoritmus volt ilyen, vagy nyugodtan megemlíthetjük a Pingvin algoritmus frissítést is. Igaz ezen nagyobb frissítések meghatározása is egyre nehezebb.

Érdekes lehet az is, hogy habár ezen cikk szerint a Google napi szinten rengeteg változást hajt végre a kódokban, a Pingvin algoritmus új verziójára jó ideje várunk. Igaz könnyen lehet, hogy ez esetben egy sokkal átfogóbb változások történik majd és esetleg a gép tanuláson alapuló, mesterséges intelligenciát is alkalmazó algoritmus fog megjelenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here