A Google törölte a tartalmi kulcsszavakat a Search Console-ból!

0
178
A Google törölte a tartalmi kulcsszavakat a Search Console-ból!
A Google törölte a tartalmi kulcsszavakat a Search Console-ból!

2016. decembere újabb rossz hírt hozott a keresőoptimalizálással foglakozóknak. A Google hivatalosan is bejelentette, hogy a Search Console-ban azaz a régi Webmester eszközökben már nem láthatjuk a weboldalunk tartalmi kulcsszavait.

A Google arra hivatkozott, hogy az eszköz már elavult, és sokan nem is tudták mire való. Hivatkoztak arra is, hogy rengeteg alternatív megoldás van arra, hogy ezt az eszközt kiválthassuk.

John Mueller arról beszélt, hogy nem kell a tartalmi kulcsszavak eszköz mert a kulcsszavainkat megtekinthetjük a keresési statisztikák között. – igaz ezek a keresőből érkező kulcsszavak, és nem a weboldalunk kulcsszavai.

A megtekintés Googleként eszköz megmutatja mit lát a kereső az oldalunkból és a Search Console értesít, ha az oldalunkat feltörték. – A Google szerint ez volt a legfőbb funkciója ennek az eszköznek amelyek kiváltására alternatívákat is ajánlottak.

Aki komolyabban foglalkozik a keresőoptimalizálással az teljesen másra használta ezt az eszközt. Ez az eszköz feltérképezte a weboldalunkon található szavakat és súlyozta egyesével melyik milyen fontossággal bír.

Így könnyen lehetett követni, hogy ha nagy mennyiségű szöveges része van a weboldalunknak az egyes kifejezések “kulcsszavak” milyen jelentőséggel bírnak. Például, ha a fő kulcsszavunk a “keresőoptimalizálás”, és az összes szó közül ez elenyésző számban szerepel a weboldalon, akkor valószínűleg erre a szóra nem elég releváns a weboldalunk.

Ezt tudtuk eddig ellenőrizni a tartalmi kulcsszavakkal – most ez a lehetőség megszűnt! – És erről nem beszél a Google!

Tartalmi kulcsszavak ellenőrzése a WebSite Auditor szoftverrel.
Tartalmi kulcsszavak ellenőrzése a WebSite Auditor szoftverrel.

A Google hivatalos közleménye

A tartalmi kulcsszavak törlését a Webmester eszközökből John Mueller jelentette be a Google hivatalos blogján.

Elmondta, hogy ez az eszköz még a régmúltból származik, abból az időből amikor még máshogy nem tudtuk megnézni, hogy a Google mit lát a weboldalunkból. A tartalmi kulcsszavakból lehetett következtetni arra, hogy a Google jól térképezte-e fel a weboldalt, fel van-e törve az oldalunk.

Az évek teltek és a Google rengeteg új fejlesztést hajtott végre amelyeket használva sokkal jobb és pontosabb adatokat kapunk egy-egy kérdésünkre.

Példaként említették, hogy már külön eszközzel tudjuk ellenőrizni azt, hogy a Google jól térképezi-e fel a weboldalt (Megtekintés Googleként eszköz) vagy, ha a kulcsszavainkra vagyunk kíváncsiak, akkor használhatjuk a keresési statisztikákat. Ha feltörték a weboldalunkat, akkor a Search Console figyelmeztetést küld erről nekünk.

John Mueller továbbiakban még arról is beszélt, hogy fontos megérteni azt, hogy a szavak még mindig fontosak a kereső számára. Nem tudnak a gondolatokból olvasni. Mindent le kell írni. El kell mondani a látogatóknak, hogy miről szól az oldalad, a szolgáltatásaid vagy a termékeid. – Ezt fogja tudni olvasni a Google is!

Szabad fordításban körülbelül ennyi volt a hivatalos közlemény.

Milyen alternatív megoldások vannak

Az igaz, hogy sokan nem használták a tartalmi kulcsszavak opciót, volt aki azt sem értette mire is lehet használni ezt az eszközt. De aki néha rápillantott, hogy az oldal szöveges része jó irányba halad-e, annak nagy veszteség ennek az eszköznek a megszüntetése.

Rengeteg webes és asztali szoftveres eszközt találhatunk, amelyek mutatnak kulcsszó térképet. Ezeket használhatjuk alternatívaként, ha ellenőrizni akarjuk weboldalunk szövegezését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here