Hivatalos: Már Magyarországon is aktívak az AMP oldalak

0
142
A Google egy igazán meglepő hivatalos bejelentést tett. Arról tájékoztattak, hogy az AMP oldalak ezentúl globális, így kis hazánkban is elérhetőek lesznek.
Hivatalos: Már Magyarországon is aktívak az AMP oldalak

A Google egy igazán meglepő hivatalos bejelentést tett. Arról tájékoztattak, hogy az AMP oldalak ezentúl globális, így kis hazánkban is elérhetőek lesznek.

A Google hivatalos blogján tett bejelentést, mely szerint a mobil találati listákon innentől kezdve világszerte megjelenítik az AMP oldalakat.

Az AMP oldalak először még 2016 februárjában jelentek meg a TOP Stories nevet viselő szekcióban. Aztán augusztusban már a mobil megjelenést is tesztelni kezdték az AMP oldalak esetében. Úgy tűnik, hogy a tesztek jól sikerültek, hiszen a Google most már világszerte elérhetővé teszi az AMP oldalakat a mobilos találati listákon.

Így tehát ha mobilról intézünk egy keresést, akkor ha az adott oldalnak AMP verziója is elérhető, akkor ezzel találkozhatunk a listán.

A cég hangsúlyozta, hogy ha egy oldalnak AMP verziója is van, az még egyelőre nem jelent rangsorolási előnyt, de a felhasználók felé mindenképpen jelzik, hogy egy szuper gyorsan betöltődő oldalról van szó.

Az ilyen oldalak az adatok szerint 1 másodperc alatt képesek betöltődni és tizedannyi adatforgalmat generálnak, mint a hagyományos oldalak. A Google jelenleg 600 millió AMP oldalt ismer, sok nagy internetes oldal is rendelkezik ilyennel, mint például az eBay vagy a Reddit.

Információk az AMP oldalakkal kapcsolatban.
Információk az AMP oldalakkal kapcsolatban.

Rudy Galfi, a Google AMP projektjének egyik vezetője úgy fogalmazott, hogy az AMP oldalak az év végéig fokozatosan jelennek majd meg a mobilos találati listákon. Ahogy fentebb is írtuk, ez rangsorolási előnyt egyelőre nem jelent, viszont ha van egy oldalnak AMP verziója, akkor a Google természetesen ezt fogja preferálni.

AZ AMP oldalak a kezdetekben elsősorban a hírjellegű oldalak esetében jelentek meg, azóta viszont e-kereskedelemmel foglalkozó oldalak, recept oldalak és jó formán minden webes tartalomra kiterjedtek.

Az AMP bevezetésnek legfőbb oka abban keresendő, hogy a Google észrevette, hogy a mobil netes forgalom ugrásszerűen nő, az emberek azonban inkább alkalmazásokat használnak, mintsem a hagyományos internetes oldalakat, a gyorsaság és a kényelem miatt. A Google pedig emiatt nem szeretne hátrányba keveredni.

Az ite.hu tapasztalatai szerint Magyarországon egyelőre nem jelentős az AMP forgalom, ugyanakkor ez a jövőben akár ugrásszerűen meg is változhat.

Ráadásul jó esély van arra is, hogy a jövőben akár rangsorolási előnyt is jelentsen az AMP oldal léte. Illetve fontos tudni, hogy ez akár már most nagyobb forgalmat eredményezhet, hiszen a felhasználó tapasztalatok sokkal pozitívabbak ezekkel a szuper gyorsan betöltődő oldalakkal kapcsolatban.

Konklúzióként tehát levonhatjuk, hogy a jövő az AMP oldalaké. Ez a weboldal tulajdonosok számára rossz hír is lehet, hiszen célszerű a mobilbarát változat mellé AMP változatot is készíteni. Ugyanakkor a webfejlesztők pozitívan értékelhetik ezt a tényt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here