Keresőoptimalizálás garanciával? – A Google elmondta a saját véleményét!

0
150
Keresőoptimalizálás garanciával? – A Google elmondta a saját véleményét!
Keresőoptimalizálás garanciával? – A Google elmondta a saját véleményét!

Cégek, szakemberek, akik garanciát vállalnak arra, hogy munkájuk eredményeként az első helyre kerülsz a találati listán? Felejtsd el! Üres fecsegés az egész.

Ha az ember vásárol valamit, akkor szereti ha a pénzéért nem csak jó termék vagy szolgáltatást, hanem garanciát is kap. Sok esetben ez lehetséges, gondoljunk csak a tárgyi eszközökre.

A keresőoptimalizálás esetében azonban teljesen más a helyzet. Ha valaki azt ígéri, hogy garantálja neked, hogy első helyre kerülsz a munkáját követően, akkor jobb, ha másik szakembert keresel. A saját érdekedben. Hogy miért? A dolog több összetevős, kezdjük a legfontosabbal.

A Google saját maga így nyilatkozik:

Senki sem garantálhatja, hogy webhelye első oldalon jelenik meg a keresőben.

Na tessék, már maga a Google is úgy gondolja, hogy erre egyszerűen nem lehet garanciát vállalni. Az ilyen keresőoptimalizálóktól a Google szerint is jobb óvakodni.

Kíváncsi vagy ennek az okára?

A helyzet az, hogy a Google algoritmusai teljesen titkosak. A világ legféltettebb üzleti titkai közé tartoznak. Ember nincs a Földön, aki ismerné őket. Ha pedig valami véletlen folytán egy dolog mégis kitudódik, mondhatni akkor sem történik semmi. A Google több mint 200 rangsorolási algoritmust használ, ezeknek egyenként legalább 50 altényezője is van, így a szempontok száma tízezres nagyságrendű.

Ha ez nem volna elég, akkor a Google évente 5-600 alkalommal módosítja is az algoritmusokat. Frissítések, változtatások, fejlesztések történnek, így a rangsorolás folyamatosan változik és mozgásban van.

A Google-nek saját véleménye van a jelenségről!
A Google-nek saját véleménye van a jelenségről!

Aztán ott van az a tényező is, mely szerint a Google algoritmusai képesek gépi tanulást alkalmazni, mesterséges intelligenciával bírnak, így még megfejthetetlenebb az egész.

Ez a Google oldala. Ami már lehetetlenné teszi azt, hogy valaki garanciát vállaljon a keresőoptimalizálásra. Ha így tesz, az elég komolytalan.

Ne feledkezzünk meg azonban a konkurenciáról sem. Jó esetben ő is dolgozik az oldalán, az online marketingen, és talán pénzt áldoz arra, hogy optimalizálják az oldalát. Ő is folyamatosan fejlődik. Talán az is megesik, hogy káros linkeket épít az oldaladra. Semmi sem kizárt.

Fontos tudni azt is, hogy a Google sosem felejt. Ha egy weboldal a múltban hibákat halmozott, akkor a Google azt nagyon megjegyzi. Ha régebben linkeket vásároltál, esetleg nem megfelelő módon hirdetted az oldalad, akkor jöhet a büntetés. Lehet, hogy ez csak hosszú idő után történik meg, de ne is kételkedj benne, hogy megfog-e történni.

A weboldal maga is lehet a ludas. Lehet, hogy lassú, esetleg nem mobilbarát vagy valami rejtett technikai hiba sújtja. Ezt leginkább a tartalomfejlesztő vagy a programozó képes orvosolni.

Ráadásul ha a konkurencia weboldala régebbi, akkor megint csak nehéz a helyzet, hosszú és kemény munkával lehet őt csak beelőzni.

A keresőoptimalizálás esetében ezért is lehetetlen a helyezésre garanciát vállalni. Egyszerűen nem is szabad, etikátlan az egész.

A szakember arra tud, és arra vállalhat garanciát, hogy tudása legjavával segít téged, korrekt és alaposa munkát végez. Ehhez azonban a részéről is folyamatos tanulás szükséges, és igazán napra késznek kell lenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here