A Google találati listáján új blokk jelent meg “Vezető hírek” néven!

0
222
A Google találati listáján új blokk jelent meg “Vezető hírek” néven!
A Google találati listáján új blokk jelent meg “Vezető hírek” néven!

Nem csak a hírportál üzemeltetőinek jó hír a Google új fejlesztése. Pár nappal ezelőtt a Google találati listáján új blokk jelent meg “Vezető hírek” néven amely a legfrissebb hírek közül jelenít meg néhányat.

Ez az újítás mindenkinek előnyt jelenthet, aki folyamatosan publikál cikkeket a weboldalán. Itt egy újabb ok, hogy vezess blogot.

Mit lehet tudni a Vezető Hírek blokkról

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Google találati listáján egy új blokk Vezető hírek néven. Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy mi ez a blokk és mik a feltételei a bekerülésnek.

A Google-nek eddig egy hírszolgáltatása volt, amelybe úgy lehetett bekerülni, hogy regisztráltuk a weboldalunkat hírportálként. Az oldalt manuálisan ellenőrizték és, ha a minőségi feltételeknek megfelelt engedélyezték híreink megjelenését a Google hírek szekcióban.

Idehaza nem sok weboldalnak van esélye ide bekerülni. Feltétel a minőségi és folyamatosan frissített tartalom.

A Google második hírszolgáltatása a napokban jelent meg először a találati listán. December elejéig ennek a szekciónak a hivatalos neve „Friss hírek” volt, majd később változott meg a neve „Vezető Hírek”-é. Azt egyenlőre nem lehet tudni, hogy ez a változtatás csak névbeli volt, vagy más is változott a megjelenítést elbíráló algoritmussal a háttérben.

Az új blokk előnye, hogy nem csak kézi ellenőrzés útján, minősített weboldalak hírei kerülhetnek bele, hanem minden olyan weboldalnak van esélye ide kerülni, amik folyamatosan publikálnak hír jellegű cikkeket.

A Mozi-Filmek.Hu weboldal optimalizálása során mi is célszerűnek éreztük, hogy regisztráljuk magunkat a Google hírek rendszerébe, de még a regisztráció előtt már látható volt néhány találat esetében, hogy a weboldal hírei feltűntek a „Vezető Hírek” blokkban is.

Rendszerint azok a hírek jelentek meg ebben a blokkban, amik a közösségi médiából nagyobb látogatószámot kaptak. – Így már érthető, miért lett ennek a blokknak ez a neve.

A saját projektünk is bekerült a vezető hírek közé.
A saját projektünk is bekerült a vezető hírek közé.

Amerikai botrány a blokkal kapcsolatban

Ez a szekció Amerikában korábban „In the News” néven jelent meg amelyet most cseréltek le „Top Stories” névre.

A névcsere hátterében az állt, hogy az Amerikai elnökválasztás idején ebben a blokkban sok álhírt terjesztő weboldal híre is megjelent. Az emberek azt hitték ez a blokk ugyanaz mint a Google News szekció ahol manuálisan ellenőrzik a weboldalak minőségét.

A Google mostani vezérigazgatója Sundar Pichai magyarázkodásra kényszerült ebben az ügyben. Félrevezető volt a blokk neve így ezt meg kellett változtatniuk. Továbbiakban elmondta, ők is mint a Facebook fellépnek az álhíreket terjesztő weboldalak ellen. Ebben az ügyben lépéseket is tettek. Nem csak a blokk félrevezető nevét cserélték le, hanem az AdSense rendszerükben szereplő ilyen oldalakat is törölték. Ennek következtében hatalmas bevételektől is elestek az ilyen jellegű weboldalak.

Az amerikai tapasztalatok is azt mutatják mint a hazaiak. Úgy néz ki a névbeli változtatás csak formai dolog volt. Nem történt a háttérben semmi olyan változtatás, hogy a gyenge minőségű oldalakat kiszűrjék. – A mai napig megjelennek gyengébb weboldalak a Vezető Hírek szekcióban a hazai nagy hírportálok hírei mellett. – Így jelennek meg a Mozi-Filmek.Hu weboldal olvasottabb cikkei is ebben a szekcióban.

Mivel az általunk kezelt oldal hírei is megjelennek a Google elején az új blokkban, így más gyengébb tartalommal rendelkező weboldalaknak is van esélye ide bekerülni. Ez keresőoptimalizálás szempontból hatalmas előnyt jelenthet a cégeknek.

Egy jól kezelt és folyamatosan frissített bloggal sokkal könnyebben fel lehet kerülni a Google elejére egy kiemelt szekcióba, mintha egy kulcsszóra szeretnénk a weboldalt simán felhúzni a Google természetes találati listáján.

Ha érdekel, hogy értük el a Mozi-Filmek.Hu weboldallal, hogy a Google lehozza a cikkeket a Vezető hírek között, akkor töltsd le a PDF esettanulmányt, amiben leírjuk a weboldal keresőoptimalizálását lépésről lépésre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here