Spam link – John Mueller a Twitteren beszélt arról, miért nem éri meg használni!

0
1034
John Mueller: A spam link nagy gondot tud okozni!
John Mueller: A spam link nagy gondot tud okozni!

John Mueller, a Google szóvivője kapott nem régiben egy kérdést spam link témában, a válaszából pedig arra következtethetünk, hogy a spam linkek használata valóban súlyos gondokat okozhat.

A Twitteren kapott Mueller egy kérdést az egyik webmestertől, amely arra vonatkozott, hogy a Google vajon elfelejti-e azokat a linkeket, amelyeket régen térképezett fel. Egyáltalán igaz-e, hogy azokat kisebb súllyal veszi figyelembe?

John Mueller Twitter üzetene a feltett spam link kérdésre.
John Mueller Twitter üzetene a feltett spam link kérdésre.

Mueller válasza annyi volt, hogy meglehetősen sok tárhelyük van. Ebből pedig le is vonhatjuk a következtetést. A Google nem felejt.

A dolog mondjuk meglepőnek semmiképpen nem számít, hiszen a Google már korábban is jelezte, hogy van több algoritmusa és ezek között akad olyan is, amely figyeli az egyes URL-ek és az oldalak történetét, nyomon követi az esetleges változásokat. Ergo a Google nem csak az aktuális változásokat tárolja, hanem a régebbi változatoknak is akad hely. Sőt mi több, az algoritmusok közül lehet olyan is, amely a régebbi események figyelembe vételével hozhat döntést.

Mueller válaszával cseng egybe Matt Cutts, a Google webspam osztály vezetőjének egy korábbi nyilatkozata is. Cutts azt mondta, hogy a spam-nek akad olyan mélysége, ahonnét nincs kiút. Persze ez a kijelentés korábban is érdekes volt, hiszen vannak eszközök, például a disavow, amelyek arra szolgálnak, hogy a rossz múltat leküzdje egy oldal. Ám úgy tűnik, hogy azért erre sincs lehetőség minden esetben. A múltban elkövetett hibák okozhatnak olyan büntetést, amelyet nem lehet levetkőzni.

Ezt pedig, hogy a régi linkek nem felejtődnek el, most John Mueller is megerősítette. A Google elég nagy tárhellyel rendelkezik, így minden jelenleg és korábbi adatot is számon tudnak tartani.

Ebből le is szűrhetjük, hogy a linképítés során nagyon érdemes odafigyelni arra, hogy milyen linkeket építünk. Ezeket persze nyugodtan törölhetjük, de a Google nem felejti el mit tettünk és mindennek nyoma marad.

Ehhez mondjuk gyorsan hozzá kell tenni azt is, hogy a Google habár nem felejt, azért képes megbocsátani. Erre vannak bizonyos linkeltávolító eszközök, vagy ott a folyamatosan működésben lévő Pingvin algoritmus.

Mindenesetre továbbra is teljesen egyértelmű, hogy nem érdemes a Google irányelveivel szembe menni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here