A Google figyelmeztet, hogy az oldalsáv linkekért büntetés járhat!

0
235
A Google figyelmeztet, hogy az oldalsáv linkekért büntetés járhat!
A Google figyelmeztet, hogy az oldalsáv linkekért büntetés járhat!

A Google újabb figyelmeztetést adott ki, mely szerint a widget linkek használata akár komoly büntetést is vonhat maga után.

A Google immáron második alkalommal hívta fel a webmesterek figyelmét arra, hogy linképítési stratégiájukban semmiképpen ne alkalmazzanak widget linkeket, ezért ugyanis büntetésre számíthatnak.

Előbb gyorsan tisztázzuk, hogy mi is az a widget link. Az oldalakon olykor lehetőség van arra, hogy különféle kis információs boxokat helyezz el. Ilyen lehet az aktuális látogatószám megjelenítése, esetleg egy időjárást mutató ábra. Ezeket te mint oldalkezelő felhasználhatod, viszont ezekben általában linkek mutatnak vissza az adatszolgáltató honlapjára. Itthon az egyik legjobb példa erre az Időkép ide vágó widgetjei lehetnek.

Itthon az egyik legjobb példa erre az Időkép ide vágó widgetjei lehetnek.
Itthon az egyik legjobb példa erre az Időkép ide vágó widgetjei lehetnek.

A Google a legújabb közleményében újfent megemlíti, hogy a kulcsszavas, gyenge minőségű esetleg rejtett widget linkek sértik az irányelveiket. Ezek pedig számos oldalon fellelhetőek.

A cég már 2015 februárjában is kiadott egy ezzel kapcsolatos figyelmeztetést, akkor módosítottak néhány irányelvet és többek között ez a szakasz is belekerült. Most pedig már második alkalommal „szólnak” a webmestereknek. Jó eséllyel ezt követően a büntetéseket is kiszabhatják. A jobbik eset, ha manuális büntetésről van szó, amelyről a Search Console-ban is kapsz értesítést. Ugyanakkor algoritmikus büntetés is előfordulhat, amiről már nem tájékoztat senki.

A Google kitér arra is, hogy tisztában vannak vele, hogy az oldaltulajdonosok a felhasználói élmény javítása érdekében helyezik el oldalaikon ezeket a widgeteket. Ám ezek egy része kulcsszavas linket tartalmazhat. Erre példákkal is szolgál a Google:

Google példa a kulcsszavas oldalsáv linkekre.
Google példa a kulcsszavas oldalsáv linkekre.

A megoldás az lehet, hogy ezeket a widgeteket a webmesterek ellátják nofollow címkével. A másik, hogy törlik a linket. Tudni kell, hogy nem csak az az oldal kaphat büntetést, amelyikre a link mutat, hanem az is, amelyiken egy ilyen widget megjelenik.

Az eddigi tapasztalatok alapján az ilyen második figyelmeztetéseket követően 1-2 héten belül már élesben is tapasztalhatóak a dolgok. Ami biztos, hogy a manuális büntetések kevésbé szokták érinteni a hazai oldalakat. Ráadásul, ahogy a közleményben is írják, ha erről a Search Console-ban kapunk figyelmeztetést, akkor a link törlése után felülvizsgálási kérelmet nyújthatunk be. Azonban ha algoritmikus lesz a büntetés, akkor a hazai oldalak is megérezhetik a hatást.

A szóbeszéd szerint a Google a Pingvin algoritmus új verziója miatt figyelmeztet. Ez állítólag képes lesz automatikusan szűrni és büntetni az ilyen widget linkeket használó oldalakat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here