Google minőségi útmutató: Büntetés az agresszív, félrevezető tartalomért!

0
621
Agresszív vagy félrevezető tartalom van a weboldaladon?

A Google korábban oly titkosnak nevezhető útmutatója ma már könnyedén elérhető. A cég ráadásul manapság már be is jelenti, ha frissítést eszközölnek. Most is ez történt.

A Google által készített útmutató az emberi értékelők számára készült és a Google jó ideig próbálta titokban tartani, hogy pontosan milyen leírásokat tartalmaz a szóban forgó dokumentum. Azonban pontosan tisztában lehetünk vele, hogy ha valami nem csak egy ember tud, akkor az már nem titok. Így volt ez a Google útmutatóval is, ami az elmúlt években gyakran kiszivárgott. A Google ezért egy idő után inkább nyilvánosságra hozta a 160 oldalas dokumentumot. Sőt újabban már arról is beszámolnak, ha frissítés történik a leírás esetében.

A Google útmutató célja az, hogy segítse az embereket, akik a találati listát ellenőrzik és átnézik az azon szereplő oldalakat – manuális vizsgálat. A világon több mint tízezren foglalkoznak ezzel és teszik meg az értékeléseket az útmutató segítségével. Ez nagyon fontos a Google számára, hiszen a fejlesztési szempontból rendkívül sokat segítenek az emberi értékelők.

Az útmutató ezek alapján a weboldal tulajdonosok számára is kiemelten érdekes lehet. Így az sem mellőzendő, ha esetleg frissítés történik a dokumentumban. A napokban ez megesett, ráadásul nem is az amúgy megszokott hangsúlyeltolódást jelentették be, hanem egy teljesen új szempont került bele az útmutatóba.

A Google ugyanis a jövőben szeretne fellépni a félrevezető és agresszív oldalak ellen. A leírásba újdonságként került bele, hogy miként találhatnak rá és hogyan jelezhetik az agresszív, pontatlan esetleg gyűlölködő tartalmakat.

Paul Haarhr, a Google egyik vezető keresőspecialistája ezzel kapcsolatban rögvest hozzáteszi, hogy a keresések mindösszesen 0,1%-át érinti a dolog, ugyanakkor mégis fontosnak tartják, hogy foglalkozzanak vele.

Haarhr kitért arra is, hogy bizony megesik, hogy emberek direkt keresnek rá ilyen jellegű tartalmakra. A Google-nek pedig az nem célja, hogy ebben az esetben is elrejtse az oldalakat. Ha valaki ilyen tartalomra keres rá, akkor meg fogja találni. Ám általános kereséseknél igyekeznek ezeket az oldalakat nem megmutatni.

A leírás a következőképpen sorolja ezen kategóriába a tartalmakat.

  • Gyűlöletet, uszítást szító oldalak, amelyek más társadalmi csoportokat helyeznek negatív kontextusba.
  • Durva, faji alapú támadások.
  • Képi tartalmak állatkínzásról, gyermekmolesztálásról és hasonlók.
  • Direkt készült leírások arról, hogy miként okozhatunk kárt másoknak.
  • Az útmutatóban példákat és konkrét weboldalakat is említenek.

A témában még hasznos lehet Jennifer Slegg írása is, amelyben részletes infókat találhatsz arról, hogy milyen változások is történtek az útmutatóban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here