A Google elmondta mit csináljunk a régi tartalmainkkal a weboldalon

0
138
A Google elmondta mit csináljunk a régi tartalmainkkal a weboldalon
A Google elmondta mit csináljunk a régi tartalmainkkal a weboldalon.

A régi tartalmak mindig érdekesek és kérdésesek keresőoptimalizálási szempontból. A Google már többször kitért erre a témára, a legutóbbi alkalommal egy a korábbiakhoz képest határozottabb véleménnyel szolgáltak.

A régi tartalmak esetében elsősorban természetesen a gyenge, gyengébb minőségű tartalmakról van szó. Egy webmester hangout alkalmával John Mueller, a Google szóvivője pont erről beszélt.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a régi és nem utolsó sorban gyenge tartalmakat érdemes törölni, algoritmustól függetlenül is.

Mueller pedig indokolta is ezen tanácsát. Elmondta, hogy szerinte a felhasználók szempontjából is jobb, ha megszabadulunk az ilyen tartalmaktól. Ha ugyanis egy látogató érkezik az oldalunkra, és rálel egy valóban jól sikerült cikkre, amit hasznosnak gondol, akkor vélhetően folytatja a böngészést az oldalon. Ha viszont ekkor néhány régi és elavult tartalomba is belefut, akkor az adott felhasználó vélhetően nem válik lojálissá. Jó eséllyel nem is fogja linkelni és ajánlani az oldalunkat.

A hazai weboldalak esetében különösen fontosnak nevezhető a dolog. Az oldalak ugyanis első ránézésre rendben vannak, ám tüzetesebb vizsgálat után kiderül, hogy a minőségük valójában gyenge. Ennek több oka is lehet, indexelési probléma, duplikált tartalom vagy alapvetően gyenge tartalmak. Ezek pedig vissza is fogják az organikus forgalmat, a Panda és a Fantam algoritmusok pedig büntetést is kiszabnak.

A Google-nél most amúgy is egyre többször kerültek szóba a régi és vélhetően gyenge tartalmak. Gary Illés nem régiben mondjuk pont mást mondott. Ő úgy fogalmazott, hogy a Panda algoritmus szempontjából nem javasolt a gyenge minőségű tartalom törlése, inkább más szempontból közelítette meg a dolgot. Szerinte hasznosabb lehet, ha az adott tartalmakat feljavítjuk, fejlesztjük, minőségi tartalommal látjuk el.

Mueller korábban pedig úgy fogalmazott, hogy attól, mert valami régi tartalom még nem biztos, hogy rossz minőségű, ez is tehát egy szempont lehet.

A közzétett nyilatkozatok nincsenek teljesen összhangban egymással, azonban a következő dolgokat mégis leszűrhetjük.

  • Ha akad régi tartalom az oldaladon, ami jó minőségű, akkor azt hagyd meg!
  • Ha az oldaladon régi, de gyenge minőségű tartalom van, azt érdemes feljavítanod.
  • Ha ez utóbbira egyszerűen nincs kapacitásod, akkor jobb, ha mégis törlöd az egészet. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy automatikusan szabadulsz is a büntetéstől. Ehhez azért további fejlesztésekre van szükség.
  • A gyenge tartalmak eltüntetése, akár felhasználói szempontból is fontos lehet.

Az ite.hu arról ír, hogy néha egy-egy cikkeikre noindex-et helyeznek el. Az ok egyszerű. Vannak hírek, amelyekről érdemes beszámolni, de jó eséllyel nem fognak keresőforgalmat hozni, és talán nem is annyira értékes cikkek ilyen szempontból. Ezeket noindexre teszik, a jobb minőségű írásokat pedig leindexeltetik. Ez akár a hírekkel foglalkozó oldalaknál is jó alternatíva lehet, ha a kereső szemében ütős színvonalat akarnak képviselni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here