Gary Illés a 2016-os SMX konferenciára is egy csokor SEO tippel érkezett!

0
174
Gary Illés a 2016-os SMX konferenciára is egy csokor SEO tippel érkezett!
Gary Illés a 2016-os SMX konferenciára is egy csokor SEO tippel érkezett!

Az elmúlt SMX konferencián a szokásoknak megfelelően a Google szóvivője ismét sok érdekességet osztott meg a közönséggel. A legfontosabb dolgokat gyűjtöttük most össze.

Az SMX a világ egyik legnagyobb keresőmarketing konferencia, ahol évről-évre kifejezetten hasznos információval gyarapodhatnak az érdeklődők. A legutóbbi ilyen eseményen Gary Illyés, a Google szóvivője és Danny Sullivan, a Search Engine Land alapítója között zajlott a beszélgetés.

Sok más mellett szóba került a Rank Brain algoritmus is, amelyről Gary Illés a következőket árulta el:

Kiderült, hogy a Rank Brain egy a rangsorolási tényezők közül. A gépi tanuláson alapuló folyamatnak része, a múltbeli adatokon és kereséseken alapszik. Az algoritmus azt vizsgálja, hogy korábban mik voltak a jó minőségű tartalmak, és arra keresi a választ, hogy mi lesz a későbbi keresések esetében a legtökéletesebb válasz. A Rank Brain a long tail keresések esetében tud a legoptimálisabban működni, a legjobb eredményt pedig a soha nem látott keresőkifejezések esetében produkálja.

Gary Illés leszögezte azt is, hogy a Rank Brain az összetettebb és bonyolult keresések esetében nyújt igazán segítséget. Képes megérteni, hogy a bizonyos kötőszavaknak mikor van, és mikor nincs jelentősége. Ez az algoritmus egy teljesen új és egyedi szignál, egy eddig nem látott rangsorolási tényező. Az érdekessége, hogy nem igazán lehet rá optimalizálni, az a fontos, hogy az ember a természetes nyelvet használja.

Az új domain végződések

Gary Illés elárulta azt is, hogy a domain végződéseknek nincs köze ahhoz, hogy miként történik egy url relevanciájának értékelése. Az országot meghatározó végződéseknek azonban az adott országban végrehajtott keresések esetében befolyásolható tényező lehet. Viszont a “news” vagy az “attorney” végződések esetében nem beszélhetünk erről, nem járnak előnnyel.

Search Console

A konferencián ismét előkerült a webmesterek Search Console-lal kapcsolatos korábbi kérdése. Avagy sokan szeretnék, ha a kulcsszó adatok 90 napnál tovább is elérhetőek maradnának. Illés erre annyit mondott, hogy eljutottak a Google-höz is a kérések, foglalkoznak is ezzel a cégnél, de konkrét időpontot még nem tud mondani ezzel kapcsolatban.

Pingvin algoritmus

Danny Sullivan a Pingvin-algoritmus esetleges frissítését is feszegette. Gary Illés azonban ez ügyben sem akart konkrét időpontot mondani. Elsősorban azért, mert korábban már volt rá példa, hogy dátumokat közölt, amelyek aztán nem állták meg a helyüket. A Panda-algoritmussal kapcsolatban azonban elárulta, hogy nem valós időben fut, hanem szakaszosan kell elképzelni a dolgot, egy szakasz lefutása pedig hónapokat is igénybe vehet.

HTTPS

Gary Illés beszélt arról, hogy a jelenleg indexelt oldalak 30% már a HTTPS-t használja. Szerinte a jövőben az ilyen oldalakat a rangsorolásnál is előnybe részesítik.

Mobil algoritmus

Ennek kapcsán két fontos dolog hangzott el. A jövőben fejlesztésekre lehet számítani, rangsorolási tényezők és új szignálok jelenhetnek meg. A rangsorolási tényezők között pedig a sebesség meghatározó lesz. Nagyobb jelentősége lesz ennek, mint az asztali gépes keresések esetében.

Közösségi média

Ezek továbbra sem tényezők a rangsorolás esetében. A gond, hogy nem a Google rendelkezik az adatokkal, így azokat bármikor elvehetik tőlük, így nem foglalkoznak vele egyelőre.

Google Szerzőség

A Google Authorship programot már nem használják. Gary Illés szerint erre már egyáltalán nincs is szükség.

Átkattintás

Az átkattintási arányokkal kapcsolatban is volt közlendője Gary Illésnek. Újfent elmondta, hogy ezeket az adatokat csak a személyes kereséseknél használják. Igaz a SEO kutatások mást mutatnak, de higgyünk a Google-nek.

Speciális ágazati algoritmusok

Ezek nem létező dolgok. A közönség vetette fel a kérdést, hogy léteznek-e ágazat specifikus algoritmusok. Gary Illés ezt határozottan cáfolta.

Mit tartogat a jövő?

Természetesen a jövő is szóba került. Gary Illés szerint az AMP meghatározó lesz a következő években, ezért a használatát erősen ajánlja mindenkinek. Emellett a chatbotok és digitális asszisztensek kerültek még elő. A szakember szerint ez is a jövő, így érdemes lehet használni ezeket az újító megoldásokat is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here