Nem érhető el a weboldalad egy ideig? – Ez történik a helyezéseiddel!

0
131
Nem érhető el a weboldalad egy ideig? – Ez történik a helyezéseiddel!
Nem érhető el a weboldalad egy ideig? – Ez történik a helyezéseiddel!

Nagyon érdekes kérdés merült fel a közelmúltban egy Indiai Google Webmester Hangout-on. A résztvevők arra keresték a választ, hogy miként büntet a Google, ha egy weboldal nem érhető el.

Biztos veled is megesett már, hogy a weboldalad átmenetileg nem volt elérhető. Ennek aztán több oka is lehet.

Jobb esetben egy sima karbantartásról van szó, ám megeshet az is, hogy az ember hackertámadás áldozata lesz, és ezért nem üzemel az oldala. A leállás mértéke pedig rövidebb és hosszabb is lehet. Beszélhetünk 1-2 óráról, vagy akár rosszabb esetben heteken át tartó leállás is előfordulhat.

A kérdés az, hogy a Google miként értékeli ezt, és bünteti-e oldalunkat? Az említett hangout-on Aaseesh Marina, a Google egyik alkalmazottja válaszolt erre a kérdésre.

A szakember szerint elkerülhetetlen, hogy egy ilyen incidens ne járjon negatív hatással. Hozzáteszi, hogy a cégnél pontosan tisztában vannak azzal, hogy bizonyos esetekben szükség van az ilyen karbantartásokra, ám ha egy oldal hosszabb ideig nem érhető el, akkor az mindenképpen valamilyen hatással lesz a rangsorolásra. A felhasználói élmény érthető módon romlik, nem is valósul meg, így a Google ezért kénytelen beavatkozni.

A kérdéskör persze nem először kerül elő. Több szemináriumon is téma volt már. John Mueller egyszer úgy fogalmazott, hogy a legjobb, ha az oldal 503-as válaszkódot generál a Google számára. Így egyértelmű, hogy karbantartásról van szó. Ha azonban ez a folyamat elhúzódik, akkor a 404-es hibakód már problémát jelenthet.

Matt Cutts idevágó gondolatai is fontosak lehetnek. A szakember még 2013-ban nyilatkozott úgy, hogy egy 24 órás leállás még nem jelent komoly gondot. Azonban ha a probléma akár 48 órán át fennáll és annál is tovább tart, akkor az URL búcsút inthet a Google indexének – ideiglenesen mindenképpen, hiszen az oldal nem elérhető a felhasználó számára sem.

Ha még korábbra utazunk vissza az időben, akkor ismét John Mueller-t idézhetnénk, aki szerint egy két hetes leállásnak már komoly következményei lehetnek. Azonban a helyzet a hiba elhárulása után visszaállhat a régi kerékvágásba, amint a Google újra fel tudja térképezni az oldalt és rendben lévőnek találja azt.

Az ite.hu felmérései szerint egy ilyen leállás már komoly forgalomvesztéssel jár, amely akár tartós is lehet. Az oldalak ugyan később valóban visszakerülnek a találati listára, ám a korábbi helyezéseket a tapasztalatok szerint már hosszútávon sem kapják vissza.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here