Így tudod lekapcsolni a weboldalad pár napra Google helyezészuhanás nélkül!

0
399
Így tudod lekapcsolni a weboldalad pár napra Google helyezészuhanás nélkül
Így tudod lekapcsolni a weboldalad pár napra Google helyezészuhanás nélkül

Megesik, hogy weboldalunkat egy-két napra ki kell kapcsolnunk. A kérdés az, hogy miként lehet ezt megoldani úgy, hogy a keresőben elért helyezéseink ne szenvedjék meg a dolgot. Segítünk!

A Google a hivatalos webmesteri oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben abban próbálnak meg segíteni, hogy miként is oldható meg, hogy oldalunkat rövid időre szüneteltessük, kikapcsoljuk, de a keresőben elért helyezéseket ne befolyásolja a dolog.

Jöjjenek a tanácsok:

Legyen elérhetetlen a kosár!

Ha csak arra van szükséged egy webshop esetében, hogy a látogatók ne tudjanak vásárolni, akkor a Google szerint a legegyszerűbb, ha a kosár funkciót egyszerűen blokkolod. Ez akár a robots.txt segítségével is megoldható, de akár a noindex is megoldás lehet. Ha ezzel megvagyunk, akkor a látogatók felé már úgy kommunikálod az okot, ahogy csak szeretnéd.

Az oldal blokkolása

Ha szükség esetén az egész weboldalad szeretnéd elérhetetlenné tenni, akkor az „ideiglenesen nem elérhető” üzenetet kell megjelenítened vagy egy felugró ablakra van szükség. A szervernek azonban 503-as hibaüzenetet kell visszaadnia. Ez biztosítja számunkra, hogy a Google ne indexelje le az ideiglenes tartalmat. Ha a válaszkódunk hiányzik, akkor a Google úgy hiszi, hogy új tartalomról van szó és le is indexeli azt.

A Googlebot amúgy a válaszkód után egy hétig rendszeresen fellép az oldalra, mielőtt az ideiglenes elérhetetlenségét állandónak venné.

Akár megoldás lehet a „Retry After” használata is, amellyel a Googlebot számára jelezhetjük, hogy mikor térjen vissza az oldalra. Ez természetesen abban az esetben megoldható, ha előre tudod a helyreállás pontos időpontját.

Fontos azonban tudnod, hogy egy oldal egy hétnél hosszabban tartó blokkolása már negatív hatással lehet a rangsorolásra és a helyezésekre is, attól függően, hogy a blokkolás milyen módszerrel történik.

Az egész oldal lekapcsolása

Akár megoldás lehet a problémádra az egész szerver lekapcsolása. Ez vár rád akkor is, ha a szervert egy másik adatközpontba helyezed. Ekkor viszont fontos, hogy az ideiglenes szerver megfelelő 503-as válaszkódot biztosítson minden egyes url számára. Na és a felhasználók tájékoztatásáról se feledkezz meg. Valamint a DNS-nek is a megfelelő ideiglenes szerverre kell mutatnia.

A leállásokra tehát érdemes kiemelten figyelni. Biztosan nem véletlen az sem, hogy a Google egy külön bejegyzést szentelt ennek a témának. Egy leállás ugyanis káros hatással lehet az oldaladra, webshopodra. Egy két hetes kikapcsolás drasztikusan ronthat a helyezéseiden.

A tapasztalatok szerint a hazai webshopok általában az első megoldást szokták választani. A karácsony környéki időszakban erre volt is példa az elmúlt években.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here