John Mueller elmondta, hogy a betűtípus számít-e a SEO-ban

0
349
John Mueller elmondta, hogy a betűtípus számít-e a SEO-ban
John Mueller elmondta, hogy a betűtípus számít-e a SEO-ban

A keresőoptimalizálás során a rangsorolási tényezők száma igen tekintélyes. Rengeteg dolog beleszámít abba, hogy végül milyen pozíciót foglalhat el oldalunk a találati listán. Úgy tűnik azonban, hogy a betűtípus nem tartozik ezen tényezők közé.

John Muellernek, a Google szóvivőjének tették fel a kérdést, hogy a rangsorolás esetében a betűtípus, mint olyan beleszámít-e a dolgok alakulásába? Az oldal minőség meghatározásakor tényező-e, hogy az adott lap milyen betűtípust használ?

Mueller úgy fogalmazott, hogy legjobb tudomása szerint ez nem számít bele a rangsorolásba. A Google nem figyel az ilyesmire. Amikor ugyanis feltérképeznek egy oldalt és számukra olvasható tartalmat találnak rajta, akkor az már rendben is van.

Kivétel lehet ez alól, amikor az adott szöveg egy képen helyezkedik el. Mueller ugyanis elárulta, hogy ezt nem igazán tudják olvasni és semmiképpen nem használják a rangsorolás során.

Direkt módon tehát nem hat ki a betűtípus választás a keresőoptimalizálásra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy indirekt módon akár mégis befolyásolhatja azt.

Gondolj csak bele. Ha egy oldalon nehezen olvasható betűtípussal találkozol, akkor egyrészt gagyinak gondolod az egészet. Másrészt csökken az oldalon töltött időd, hiszen ha bogarászni kell az írott szavakat, akkor megette a fene az egészet. Ezzel pedig akár egy értékes tartalmat is el lehet baltázni.

Úgy hisszük, hogy érdemesebb jól olvasható betűtípust választani, hiszen annak használata nem mehet a felhasználói élmény rovására. Hiába nem rangsorolási tényező a Google-nél a betűtípus, mégis hátrányod származhat belőle ha nehezen olvasható a weboldal szövege.

Persze, ha vannak részek, amelyek jól mutathatnak kézírást utánzó fonttal vagy a cégedre jellemző egyedi betűtípust szeretnél használni, akkor erre van lehetőség. A Google nem hoz emiatt hátrányba.

Találkozhatunk kivételekkel is, hiszen egy designer weboldalán adott esetben akár jól is mutathat egy-egy izgalmasabb betűtípus. Valamint akár a gyerekek számára készült oldalak esetében is használható lehet. Ha a design megkívánja érdemes elgondolkozni rajta. Ugyanakkor óvatosan kell bánni a betűtípus cifrázásával, hiszen akár oldalunk komolyan vehetősége is lehet a tét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here