Megtudtuk mi a lassú oldalbetöltési sebesség a Google szerint

0
1218
Megtudtuk mi a lassú oldalbetöltési sebesség a Google szerint

Megtudtuk mi a lassú oldalbetöltési sebesség a Google szerint. Tippeket kaptunk milyen sebességhatárnál számíthatunk Google büntetésre.

Az semmiképpen nem számít újdonságnak, hogy az oldalbetöltési sebesség rangsorolási szempont. Azt viszont nem tudjuk, hogy mennyire kiemelt, és egyáltalán mi számít lassúnak vagy gyorsnak. Most viszont megérkeztek a válaszok.

Egészen 2010-ig kell visszautaznunk az időbe. A Google akkor jelentette ki, hogy az oldalbetöltési sebességet figyelembe veszik a rangsorolásnál. Ez izgalmas hír volt akkor is, hiszen a Google azért kevés dologról jelenti ki kerek-perec, hogy köze van a rangsoroláshoz. Az oldalbetöltődés esetében ez így történt.

A bejelentés után viszont a weboldal tulajdonosok rögvest aggódni kezdtek ezen sebesség miatt. A tendencia pedig ma is tart. Pedig benne van, hogy a nagy aggodalom ok nélküli. A bejelentés idején a keresőóriás azt közölte, az oldalbetöltődési sebesség mindösszesen 1%-át adja a rangsorolásnak.

Aztán 2013-ban történt, hogy Matt Cutts, a Google webspam csapatának akkori fejese elmondta, hogy a rangsorolási súly nem függ attól, hogy az adott oldal mobil vagy asztali verzióját vizsgálják. Később azonban egy konferencián elmondta, hogy a jövőben bőven benne van a pakliban, hogy büntetést kapnak azon oldalak, amelyek mobiloldalak és túlságosan lassúnak bizonyulnak.

Az elmúlt években azonban kicsit változott a Google kommunikációja ezen a téren. John Mueller ebben a témában a következőképpen nyilatkozott.

Nem tudom, hogy a sebességet mostanában mennyire használják rangsorolási tényezőként. Inkább azt mondhatnánk, hogy azon oldalaknál, ahol tényleg nagyon lassú az oldalbetöltődési idő, ott van egy kis rangsorolási tényező a sebességre vonatkozóan.

Ebből meglehetősen biztosak lehettünk abban, hogy a gyors betöltődési nem jár pozitív rangsorolási előnnyel. A különösen lassú oldalak viszont valami kis büntetést összeszedhetnek.

Mi a lassú oldalbetöltési sebesség?

Ettől függetlenül viszont a kérdés nem kapott választ. Mégis mi az a határ, ami alatt lassúnak számít egy oldal.

Az egyik áprilisi SEO beszélgetésen John Mueller végre erre is választ adott. A szakember elmondta, hogy a büntetés igazából csak az extrém lassú oldalak esetében jön szóba. Olyanoknál, amelyek akár több percig töltődnek. Mueller úgy fogalmazott, hogy azon oldalak, amelyek 30 másodperc alatt felállnak, nem fognak büntetést kapni.

A lassú kifejezés ebben az esetében tényleg meglehetősen lassúnak számít.

Mit hozhat a jövő?

A fentebb leírt dolgok a jelenre vonatkoznak. Az azonban nem is annyira kétséges, hogy a jövőben bőven eltolódhat ez az arány. A mobil-keresések korszakában a Google számára sokkal fontosabbá válhat a sebesség. Ezt tulajdonképpen a cég is bejelentette, és előre jelezték, hogy a jövőben a weboldal betöltődési sebessége fontosabb lehet. A sebesség alapját pedig a mobilos verzió adhatja.

A sebesség egyébként is fontos lehet

Az oldalak betöltődési sebessége egyébként pont azon érdekes része a keresőoptimalizálásnak, amit nem feltétlen a Google kedvéért érdemes szem előtt tartani, hanem a felhasználók miatt.

Vegyünk egy egyszerű példát. Adott egy lassú oldal, ami ólomléptekkel tölt be. Azt fogadjunk, hogy te sem szereted. Egy ilyen oldal joggal riasztja el a kedves felhasználót. Ha pedig ezzel látogatót vesztünk, a felhasználó kevés időt tölt az oldalon, akkor máris oda jutottunk, hogy ez hatással van a rangsorolásra is.

Ha lassú az oldalad, akkor érdemes javítani a sebességén. Nem azért, hogy a Google-nek jó legyen. A fentiekből kitűnik, hogy kis túlzással a Google számára mindegy a dolog egyelőre. A felhasználók számára viszont egyáltalán nem az. Törekedj arra, hogy legyen gyors a weboldalad, ám ettől ne várj komoly rangsorolási előnyt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here