John Mueller elmondta meddig kell megtartani a 301-es átirányítást

0
730
John Mueller elmondta meddig kell megtartani a 301-es átirányítást
John Mueller elmondta meddig kell megtartani a 301-es átirányítást

Amennyiben tartalom áthelyezést hajtunk végre, akkor fontos, hogy a régi url-t átirányítsuk az új url-re. Viszont ezt a 301-es átirányítást vajon meddig kell fenntartani? A Google-nek erre is van válasza.

A tartalom áthelyezésére több oka is lehet egy weboldal tulajdonosnak. Hogy ne menjünk messzire akár jó példa lehet az is, ha régi HTML alapú weboldalad egy modern CMS rendszerre szeretnéd cserélni.

Ebben az esetben nagy eséllyel az url-ek is megváltoznak, így a 301-es átirányításra mindenképpen szükség van. Ez amolyan alapfeladat ebben az esetben keresőoptimalizálási szempontból. Ez azért fontos, mert ezzel a módszerrel garantálható, hogy az új urlk-ek megöröklik a régi url-ek helyezéseit és pozitív szignáljait. Ezeket az átirányításokat 301-es átirányítással kell megoldani.

Az viszont jogosan felmerülő kérdés lehet, hogy ezeket az átirányításokat meddig érdemes fenntartani.

Nos John Mueller, a Google szóvivője egy webmester kérdésére pont megválaszolta ezt. Mueller úgy fogalmazott, hogy mivel a 301-es átirányítás tulajdonképpen egy állandó átirányítás, így kvázi örökre fenn kellene tartani. Gyakorlati szempontból viszont ebben azért vajmi kevés a logika kivéve, ha a régi tartalmunkra linkek is mutattak mert így ezeket a linkerők átadását csak a 301-es átirányításokkal tarthatjuk meg.

Így a gyakorlat szerint, ha a Google észleli, hogy egy állandó átirányításról van szó, azt igyekszik „észben tartani” a jövő szempontjából. Ez a folyamat azonban akár fél, vagy egy évbe is beletelhet, ha viszont megtörtént, akkor le lehet venni a 301-es átirányítást, ha nincs a régi tartalomra mutató backlink.

John Mueller azonban egy nagyon fontos dologra nyomatékosan felhívja a figyelmet:

Ha a régi url-re mutat még link, akkor azonban megvan az esély arra, hogy a régi url is szerepel majd a találati listán, azt követően, hogy a 301-es átirányítás lekerül. Így ha áthelyezed az oldalad, akkor érdemes az útmutatásaink szerint eljárnod. Ennek része az is, hogy jelzed a linkelő oldal számára, hogy weboldalad átköltözött és megkéred, hogy javítsák a linket. Ha ez nem történik meg a felhasználó 404-es oldalra vagy parkoló domain-re juthat, ami rossz felhasználói élményt eredményez.

Az viszont talán már kevésbé életszerű, hogy a linkeket javíttatjuk. Ahol tudjuk persze meg kell tenni, ahol viszont nincs erre mód és lehetőség ott érdemes lehet továbbra is fenntartani a 301-es átirányítást.

Bizonyos segítséggel azt is megtudhatjuk, hogy az adott url-re mutat-e külső link. Ehhez a Majestic vagy az Ahref nyújthat segítséget. Valamint a Search Console-ban érdemes figyelni a 404-es oldalakat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here