Szöveges link, vagy kép link? – A Google nyilatkozott a témában

0
1182
Szöveges link, vagy kép link?
Szöveges link, vagy kép link?

A keresőoptimalizálás során a linkek mindig fontos szerepet játszanak. Az viszont már jó ideje kérdés, hogy a szöveges link, vagy kép link vajon különböznek-e egymástól a Google szemszögéből. Erre kaptunk most választ.

A teljesen jogos kérdést John Mueller, a Google szóvivője kapta meg egy videóbeszélgetés során. Az egyik webmester az ügyben érdeklődött, hogy a Google máshogy súlyozza-e a kép linkeket, ha azok belső linkként funkcionálnak.

Mueller egyértelmű választ adott, nem kertelt. Elmondta, hogy a kép linkek és a szöveges linkek ilyen szempontból semmiben nem különböznek egymástól. A rangsorolás szempontjából a Google nem tesz különbség aközött, hogy az adott belső link szöveges, vagy kép formában jelenik meg.

Ez azért nevezhető meglehetősen fontos információnak, mert korábban a Google ezt nem mondta ki ilyen konkrétan.

Kép link esetében ne feledkezz meg az alt-ról!

John Mueller a témával kapcsolatban még egy dolgot elárult. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ha a kép körül nincs egyéb szöveg, ami kontextusba helyezné azt, akkor a Google a kép alt tulajdonságaiban szereplő szöveget pontosan ugyanúgy értelmezi, mint egy szöveges link esetében a horgonyszöveget.

Ebből egyértelműen leszűrhetjük, hogy a kép alt tulajdonságainak kitöltése mennyire fontos. A probléma az, hogy a weboldalaknál nagyrészt elhanyagolják az alt tulajdonságok kitöltését.

Mit szűrhetünk le?

Szemmel látható, hogy sok olyan weboldal van, amely belső linknek képeket használ. Az eddigi tapasztalatok szerint a SEO szakemberek inkább a szöveges linket tartották hasznosnak, és inkább azokat részesítették előnyben. Azonban a mostani tanács szerint nincs különbség rangsorolási szempontból a kettő között. Csak nagyon fontos, hogy ez esetben, kép link használata esetében, az alt adatokat töltsd ki!

Más kérdés, hogy a Google SEO útmutatója elsősorban mégis a szöveges linkelést javasolja.

Na, de mi van a külső kép linkekkel?

Linképítési szempontból azért rögtön felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha külső kép linket használunk. Mueller ugyanis elsősorban a belső linkekről beszélt. Az nem derült ki, hogy a más domain címekre mutató linkek esetében mire kell számítani.

Ez esetben talán már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Úgy gondoljuk, hogy ez esetben a szöveges linkek hasznosabbak lehetnek. Gondolj csak bele, a kép link ebben az esetben akár bannerként is értelmezhető. Ez persze csak egy vélemény, a Google részéről ez ügyben már nem nyilatkoztak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here